Egészségügyi lexikon
Idegen orvosi kifejezések egyszerű magyarázatai.

· A - E · F - M · N - Z ·

KIFEJEZÉS MAGYARÁZAT / JELENTÉS
 
ACBG (Aorto-Coronarias Bypass Graft)
A koszorúérszűkület sebészi megoldása. A pótláshoz az eret a mellkasfalból vagy a láb egy vénájából veszik.
Acroparesthesia Rendellenes érzékelés, pl. fájdalom, égő érzés, szúrás, zsibbadás a kézben, a lábfejben.
ACS (Acut Coronaria Syndroma)
Heveny koszorúér-elégtelenség. Szívinfarktus is kialakulhat belőle.
AED (Automated External Defibrilator) Automata külső defibrillátor, egy hordozható elektronikus eszköz, amely automatikusan diagnosztizálja a potenciálisan életveszélyes szívritmuszavarokat. Az életmentő elektromos impulzust csak életveszélyes ritmuszavar esetén adja le.
Akinesis Mozgástevékenyság hiánya. A szív egy területének súlyos működési zavara, az érintett terület nem vesz részt a szív összehúzódásában.
Alfa-galaktozidáz (alfa-GAL) Lisosomalis enzim, melynek hiánya vagy elégtelen mennyisége esetén, a Fabry-kór nevű kórkép alakul ki.
Alteplase (Altepláz) Vérrögoldó szer, melyet pl. szívinfarktus fibrinolysis kezelésekor alkalmaznak. Hatékonyabb, mint a streptokinase.
Anasarca A víz felgyülemlése a bőr alatti kötőszövetekben és a testüregekben, amely általános dagadáshoz vezet.  Az érpályából szérum szivárog ki a szövetek közé. Szívelégtelenségben gyakan előfordul a boka és a lábszárak területén. Ilyenkor a bőr feszülő, fényes, az ujjbenyomatot megtartja. Okozhatja még veseelégtelenség vagy infúziós folyadékbevitel is.
Anastomosis Összeszájadzás, összeköttetés egyébként egymástól elkülönülő részek között, ami lehetővé teszi az átjárást. A koszorúér-sebészetben például az aorta és a koszorúerek között hoznak létre ilyen áthidalást.
Aneurysma A szív falának, vagy egy érfalnak zsákszerű kiboltosulása a fal elgyengülése miatt.
Angiokeratoma Sötétvörös vagy kék bőrelváltozás, amely lehet lapos vagy kissé kiemelkedő, átmérője 2-6 mm. Sérülés esetén vérezhet.
Angioplastica Az érszűkület megtágítása egy érbe vezetett ballonos végű katéterrel. A ballont a szűkületbe vezetik és nyomással felfújják, aminek köszönhetően a szűkület szétfeszül.
Anterior Elülső (latin).
Antikoagulálás A véralvadás gyógyszerrel történő gátlása, például trombózis veszély esetén.
Aorta Az emberi szervezet legnagyobb verőere, mely a szív bal kamrájából kilépve ellátja az egész szervezetet oxigéndús vérrel.
Aorta dissectio A főverőér falának megrepedése, melynek következtében vér kerül az érfal lemezei közé. Az érfal teljes kiszakadása végzetes.
Aphasia Organikus agyi történés következtében létrejött beszédzavar.
Arrhytmia Ritmuszavar.
Artefactum Műtermék.
ASD (Atriális Septum Defektus) Pitvari Septum Defektus A jobb és bal pitvart elkülönítő válaszfal hiánya, melynek következtében a vér a szív jobb pitvarába áramlik, ahelyett, hogy a bal kamra felé továbbhaladva a test felé kilökődne. A következmény a jobb pitvar túlterhelődése, és súlyos eetben szívelégtelenség kialakulása.
Asthma Cardiale Akut balszívfél elégtelenség. A szív pumpafunkciója csökken, melynek hatására éjszakai nehézlégzés és tüdővizenyő alakulhat ki.
Asystole A szív mechanikus és elektromos működésének leállása. A tartós fenállása halált jelentő vagy ahhoz vezető állapot.
Atheroma Zsíros felrakódás az ütőerek falán, mely lassan, évek alatt kialaulva érszűkületet kialakulásához vezethet. A koszorúerekben anginát, az agyban stroke-ot okozhat.
Atherosclerosis Érelmeszesedés.
AV-blokk Arrythmia típus. A pitvarok és a kamrák közötti (atrioventricularis) ingerületvezetés zavara.
BAH (Bal Anterior Hemiblokk)  A bal Tawara- szár sérülékeny elülső kötegének vezetési zavara.
 Biventricularis  A szív mindkét (jobb és bal) kamráját érintő. 
 BMI Testtömeg-index.Testtömeg-index kategóriái
<18,5 sovány
18,6-25 normál
25,1-29,9 túlsúlyos
30< elhízott
 Bradycardia  Lassú szívműködés. Bradycardiáról akkor beszélünk, ha egy felnőtt szív percenként 60-nál kevesebbszer húzódik össze.. A normális pulzusszám 60-90 szívverés percenként, átlagosan 72-78.
 Cardiomegalia  A szív megnagyobbodása. 
 Cardiomyopathia  A cardiomiopathia a szívizom bármilyen eredetű megbetegedése, melynek következtében a szív izomereje csökken, így a szív nem képes kellő mennyiségű vér keringtetésére.
 Cardiovascularis  Szív- és érrendszeri.
 Cardioversio  A szív normális ritmusának visszaállítása gyógyszer vagy gyakrabban elektromos áram által (rövid altatásban). Leggyakrabban pitvarfibrilláció esetén alkalmazzák.
 Cardiovertált  Cardioversion átesett.
 Carditis  A szív illetve a szívburkok gyulladása. Három típusa: pericarditis,myocarditis, endocarditis
 Cerebrovascularis  Agyi erekekkel kapcsolatos, agyi ereket érintő.
 CK -MB (kreatinin-kináz)  A szívizom sérülését jelző enzim. A szívinfarktus korai diagnosztikai jele.
 CPR (Cardiopulmonalis Resuscitatio)  Újraélesztés.
 Cukor meghatározás  Újjbegyből pár csepp vér levételét követően a vércukorszintet ehhez szükséges eszköz (vércukormérő) segítségével vizsgálják. A vércukor normál mértéke éhgyomori állapotban 4,0-5,0 mmol/l körüli, de mindenképpen 6,0 mmol/l alatti. Ez azt jelenti, hogy "vércukra" mindenkinek van. Étkezések után a vércukorszint átmenetileg megemelkedik, de egészséges egyénben két órával az étkezés után 7,8 mmol/l alatt kell, hogy maradjon.
Cukorbetegség  A cukorbetegség, a szénhidrát anyagcsere károsodását jelenti. Két típusát különböztetjük meg: az egyik az 1-es típusú cukorbetegség (régi néven: insulin függő), melyre az insulin hiány jellemző, a másik a 2-es típusú cukorbetegség (régi néven: nem insulin függő), melynél részleges insulin hiány és/vagy insulin hatás csökkenés tapasztalható. Az 1-es típus a fiataloknál, a 2-es típus az időseknél fordul elő.
 Decompensatio  Funkcióromlás. Szívelégtelenség. 
 Diabetes Mellitus  Cukorbetegség.
 Diastole  A szív kamráinak összehúzódás után bekövetkező elernyedése és megtelődése vérrel.
 Diureticum  Vízhajtó. A szervezetben felgyülemlett - végtagduzzadást, ödémákat, ezáltal pedig mozgásszervi, vérnyomás- és szívproblémákat okozó - felesleges víz eltávolításáért felelősek. 
 Dysfunctio  Károsodott működés.
 Dyslipidaemia  Kóros vérzsírszint. Jellemzői: Triglicerid > 2,3 mmol/l ; Koleszterin > 6,5 mmol/l ; HDL koleszterin <0,9 mmol/l
 Dyspnoe  Légszomj, nehézlégzés, fulladásérzet. Szívelégtelenség jele lehet.
 EKG (Echokardiográfia)  Szív ultrahangos vizsgálata.
 Elektrokardiográfia (EKG)  Ezzel a vizsgálattal a szív működése során keletkező elektromos jelek mutathatók ki, melyekből fontos információk nyerhetők a betegség súlyosságára és a választandó kezelésre vonatkozóan.
 Endocarditis  A szívbelhártya és a szívbillentyűk többnyire baktérium okozta gyulladása, amely a billentyűk károsodását és ezáltal funkcióvesztését okozhatja.
 Endocarditis profilaxis  Műbillentyű beültetést követő, valamint billentyűelégtelenséggel járó mitrális billentyű prolapsusban és aorta regurgitációban alkalmazott antibiotikus kezelés a szívbelhártyagyulladás (endocarditis) megelőzése céljából.
 Endocardium  Szívbelhártya. A szív legbelső, üregeket borító rétege.
 Érelmeszesedés  A verőerek (artériák) falának megbetegedése, mely lassan, évek-évtizedek alatt alakul ki. Kisgyermekkortól kezdve kimutathatók zsírlerakódások, melyek az idő múlásával növekednek, ún. plakkok alakulnak ki, melyek az erek üregét jelentősen beszűkíthetik. A plakkok később megrepedhetnek, a vérlemezkék összetapadása következtében véralvadék (thrombus) képződik, mely az ér üregének teljes elzáródását okozza.
 Ergometria  Terheléses EKG vizsgálat.
 Extracardialis  Nem szívvel kapcsolatos, nem szív eredetű.

· A - E · F - M · N - Z ·


<< Vissza a hírekhez