Tény vagy tévhit? A férfi menopauza
Fáradtnak érzed magad és rosszkedvű vagy? Talán túlságosan érzelgős? Ha középkorú férfi vagy, akkor ezek a tünetek hormonális változások is lehetnek, ám véletlenül sem a férfi menopauza az ok!

Fáradtnak érzed magad és rosszkedvű vagy? Talán túlságosan érzelgős? Ha középkorú férfi vagy, akkor ezek a tünetek hormonális változások is lehetnek, ám véletlenül sem a férfi menopauza az ok!

 

Az igaz ugyan, hogy az alacsony tesztoszteron szint tünetei hasonlóak a menopauza tüneteihez: csökkent energiaszint, hangulat változások, ingerlékenység, gyenge koncentrációs képesség, csökkent izomerő, valamint csont szilárdság és nem utolsó sorban csökkent szexuális aktivitás.  

Ám a nőkkel ellentétben, akiknél az ösztrogén szint gyorsan esik a menopauza idején, a férfiak tesztoszteron szintje sokkal egyenletesebben és kevésbé csökken.

A tesztoszteron szintje a férfiaknál 20 és 30 év közt a legmagasabb, majd 30-as éveiktől 80 éves korukig a harmadára esik. Néhány férfinál jelentősebb lehet a csökkenés, általában a túlsúlyos és elhízott személyeknél figyelhető meg.

A férfi nemi hormon alapvető feltétele a jó egészségnek, mivel stimulálják az izmok növekedését, csontok erősödését, és a csontvelőnek is szüksége van rá a vörösvértestek termeléséhez.

Tehát a tesztoszteron vagy androgén hiány – amely körülbelül 200-ból 1 férfit érint 60 éves kor alatt – komolyan befolyásolja a szervezet megfelelő működését.

A “menopauza mítosz” miatt állandósult az érdeklődés a tesztoszteron hormonpótlás terápiája iránt. Úgy gondolnak rá, mint egy megfiatalító elixírre amely megszünteti az öregedés jeleit és fiatalon tartja a testet.

A „tesztoszteron kúra” előnyökkel jár a bizonyítottan androgén hiányos férfiaknak, ám jelenleg az orvostudomány nem áll rendelkezik elegendő adattal, amellyel meghatározó az a hormonszint, amely már indokolja ezt a kezelést.  

Ha az androgén hiány oka ismeretlen, a kezeléseket egyénre szabottan kell megállapítani. A tesztoszteronkezelés  nem kötelező minden esetben , különösen abban a hitben nem, hogy ez egy “csodaszer”  az öregedés ellen.

Egybehangzó orvosi vélemény, hogy az öregedő férfiaknak, akik nem szenvednek androgén hiányban, szinte hatástalan a tesztoszteron bevitel, annak hatása alig lesz érzékelhető.

A kezelés biztonságossága – különösen a prosztata és szív-érrendszer esetén – tisztázatlan, és az előnyök igen szerények voltak a vizsgálatokban. Kijelenthető, hogy biztosan nem lehetséges a fiatal életerő és egészség előállítása, még a „tesztoszteron kúrával” sem.

Gyakran, az alacsony tesztoszteronszint jele lehet a nem megfelelő egészégi állapotnak. Az alacsony szint gyakran köthető olyan krónikus betegségekhez, mint a diabétesz, szívbetegségek és depresszió.

A világ legnagyobb férfiak öregedését vizsgáló tanulmány, a Massachusetts Male Ageing Study a következő megállapításra jutott: A krónikus betegségek, vényköteles gyógyszerek állandó szedése, elhízás vagy túlzott alkoholfogyasztás, 10-15 százalékkal csökkentette a vérben kimutatható tesztoszteronszintet, a 40 év feletti férfiaknál.

A leghatásosabb kezelése, hogy figyeljünk oda ezekre a rizikó faktorokra és csökkentsük azokat. Ha a fentebb felsorolt tünetek lépnek fel, próbáljuk csökkenteni testsúlyunkat, ügyeljünk az alkoholfogyasztásra és próbáljuk kerülni a stresszt.

Habár az ötlet, hogy a férfiak is keresztülmennek a menopauzán, érdekes elképzelés az öregedés folyamatára, nem szabad komolyan venni. Különösen, ha a krónikus betegségek súlyos tünetei figyelmen kívül maradnak.


dmd / BJB

 


<< Vissza a hírekhez