Nagyon kevés férfinél jelentkezik a klimax
A férfiak csupán 2 százalékát éri utol az idő előrehaladtával a hormonális változókor - ez a szám pedig jóval csekélyebb, mint amit valaha is feltételeztek.
Korábbi tanulmányok már feltételezték, hogy a férfiak esetében jóval ritkábban fordul elő a hormonok által befolyásolt változókor, mint a nőknél. Brit kutatók most arra is rámutattak, hogy az idősebb férfiaknak mindössze 2 százalékát érinti a jelenség - éppen ezért arra hívják fel az orvosok figyelmét, hogy a jövőben jobban fontolják meg, melyik páciensüknél alkalmaznak hormonterápiát.
 

A férfi klimaxot az eddigi elképzelések szerint a tesztoszteronszint kritikus lecsökkenése okozza a férfiaknál, elsősorban idősebb korban. A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmány szerzői azonban feltették a kérdést: vajon ez a jelenség valóban létezik?

A kutatók szerint eredményeik egyértelműen bebizonyították, hogy csupán a férfiak 2 százalékát éri utol az idő előrehaladtával a hormonális változókor - ez a szám pedig jóval csekélyebb, mint amit valaha is feltételeztek. A felfedezés így számos kérdést vet fel a jövőre nézve.

A legfontosabb ezek közül a hormonkezelések sorsa, amit azért végeztek el eddig az idősebb férfiakon, hogy csökkentsék a változókor okozta kellemetlen tüneteket. Most azonban, hogy kiderült, ez az állapot alig érint néhányat az erősebbik nem képviselői közül, felmerült a kérdés: megéri-e így is kezelni őket? Az orvosok szerint ugyanis normális tesztoszteronszint mellett az eljárás felesleges, és az sem biztos, hogy kockázatmentes.
 

<< Vissza a hírekhez