Az őszinteség a kulcs – de megcsaláskor is?
Széles körben elfogadott vélemény, hogy a boldog párkapcsolat alapja az őszinteség. Ez természetesen alapjában véve igaz: de mi történik akkor, ha az őszinteség fájdalomhoz, és esetleg szakításhoz vezet?

Megoszlanak a vélemények a kérdést illetően, hiszen félrelépés és félrelépés között is óriási különbségek vannak. Először is nem mindegy, hogy ki követi el a hűtlenséget: ha a férfi csalja meg barátnőjét vagy feleségét, annak a hátterében az esetek többségében csak a kalandvágy és a felkínálkozó lehetőség kihasználása áll. Ha azonban a nő lép félre, annak általában érzelmi okai is vannak, vagyis a stabil kapcsolat ebben az esetben már régebben megingott.

Ugyanígy nem mindegy, hogy egyszeri alkalomról, vagy folyamatos megcsalás-sorozatról van. Sokan úgy tartják, hogy ami egyszer történt meg, az lehet, hogy valóban kivételes eset marad – ami azonban megtörtént kétszer, az meg fog történni harmadjára is. Tehát ha valóban csupán egyetlen egy félrelépésről van szó, ami nem is jelentett számunkra semmit – például az ital vagy egy átmulatott éjszaka véletlen következménye volt –, attól még lehetünk alapvetően hűséges típusúak. Szokták is mondani: a lónak is négy lába van, mégis megbotlik! Ha azonban valakinek van ideje és energiája szeretőt tartani, akivel folyamatosan a titkos légyottok és éjszakai üzenetváltások, akkor valószínűleg a kapcsolat problémái mélyebben gyökereznek, és nem csupán az újdonság iránti vágy áll a probléma hátterében.

De ha már megtörtént a félrelépés: valljuk-e be őszintén partnerünknek, vagy inkább hordozzuk magunkban vétkünket? Habár az őszinteség az esetek többségében nyerő szokott lenni, ezzel partnerünket mélyen megbánthatjuk. A nők ugyanis magukból indulnak ki, és automatikusan azt feltételezik, hogy gyengéd érzelmeket táplálunk a szeretőnk iránt – számukra ugyanis szinte elképzelhetetlen, hogy a szex tényleg csak a testiségről szól. Így ha nyílt lapokkal játszunk, akkor a mi lelkiismeretünk ugyan megkönnyebbül, de kedvesünk önérzete sérülni fog, és valószínűleg ez egy olyan törést jelent a kapcsolatban, melyet csak hosszú idő múlva lesz képes elfelejteni – ha egyáltalán valaha képes lesz rá.

Persze vétek lenne általános tanácsként azzal szolgálni, hogy titkold el, ha félreléptél: ha ugyanis utólag, más forrásból jut partnered fülébe a történet, akkor sokkal nagyobb botrány fog kitörni, mintha elé álltál volna időben. Legfontosabb, hogy először magadban mérlegeld: mit jelentett számodra a megcsalás? Egyáltalán mi volt a kiváltó ok? Megbántad, vagy jól esett? Ha ezekre a kérdésekre megvan a válasz, valószínűleg könnyebb lesz döntést hozni a kérdést illetően.

 


<< Vissza a hírekhez