Ami kimaradt a munkaszerződésből
Habár a munkaszerződést – legalábbis elméletben – mindenki alaposan átolvassa és értelmezi, mielőtt aláírná, van azonban néhány íratlan szabály, ami még az apró betűs részben sem szerepel, mégis illik betartani.

Minden embertől alapvető elvárás lenne, hogy az illemtan szabályait alkalmazza a mindennapi kommunikáció során, ám egy munkahelyen – pláne ha újak vagyunk – még inkább szemet szúr, ha nem az etikettnek megfelelően viselkedünk. Fontos, hogy engedély nélkül ne tegezzünk le másokat, főleg ne feletteseinket: ha látszólag nem is nagy a korkülönbség, esetleg még azonos korúak is vagyunk, de mi vagyunk a munkahelyi ranglétra alsóbb fokán, akkor ne akarjunk egyből haverkodni és egy odavetett „helló-val” üdvözölni a másikat.

Másik fontos elvárás, hogy tartsuk szem előtt: az irodahelyiség, valamint az íróasztal a munkahelyi környezetben mindenkinek a magánterülete. Ennek megfelelően ne nyissunk csak úgy rá kopogás nélkül senkire, még akkor sem, ha esetleg nyitva is van az ajtó: néhány halk koppintással jelezzük kollégánk felé, hogy beszédünk van vele, vagy épp a segítségére van szükségünk. Szintén nem túl udvarias a másik íróasztalán fekvő papírokat, feljegyzéseket vagy fényképeket bámulni: lehetnek köztük személyes okiratok, esetleg családi fotók is, melyeket ha önként nem mutat meg munkatársunk, akkor nem illik hosszadalmasan, feltűnően szemügyre vennünk.

Ha már itt tartunk, hogy mit szabad szemügyre venni és mit nem: a csinos kolléganőkkel való flörtölést is jobb lesz hanyagolni! Igaz, hogy naponta órák hosszán át tartózkodunk egyazon légtérben, így valamilyen szinten szükséges a jó viszony kiépítése, ráadásul ha vonzónak is tartjuk kolleginánkat, akkor látszólag szinte adja magát a helyzet, hogy megkörnyékezzük. Ezek a munkahelyi viszonyok azonban nem szoktak jóra vezetni: eltereli a figyelmet a teendőkről, romlik a teljesítményünk, mely előbb-utóbb a főnökünknek is fel fog tűnni. A szerelmi kalandokat tehát időzítsük a munkaidőn túlra, ne tegyük közszemlére az egész kollektíva előtt, hogy szimpatizálunk valakivel.

Végezetül egyik legfontosabb szabály: a magánéletünket tartsuk távol a munkahelytől! Senki sem szeretné végighallgatni a haveri körrel folytatott telefonbeszélgetést arról, hogy mekkora bulit tervezünk a hétvégére, ahogy arra sem kíváncsiak, hogy éppen mivel szeretnénk szórakoztatni az este folyamán párunkat. Ha privát telefonunk érkezik, ajánljuk fel, hogy munka után visszahívjuk, vagy legalább vonuljunk félre, és egyedül bonyolítsuk le ezeket a magánjellegű beszélgetéseinket!


<< Vissza a hírekhez