A 3 leggyakoribb férfibetegség, ami halált is okozhat
A férfiak hajlamosak félvállról venni az egészségmegőrzéssel kapcsolatos kérdéseket. Mire figyeljenek a legjobban?

Többnyire igaz, hogy a nők többet foglalkoznak az egészségügyi kérdésekkel, gyakrabban járnak szűrővizsgálatokra, többet olvasnak az egészségük megőrzésével kapcsolatban. A férfiak addig várnak, amíg csak lehet, és már az orvos gondolatától is rosszul érzik magukat. Pedig a férfiak egészsége ugyanolyan sérülékeny, a teremtés koronái sem ellenállóbbak a leggyakoribb betegségekkel szemben, így a halogatás legfeljebb csak ront a helyzeten.

Éppen emiatt érdemes legalább a leggyakoribb férfibetegségekkel tisztában lenni, legalább ezekre figyelni, ezeket  szűrni és megelőzni.Szívroham

 

A szívinfarktus az egész világon a vezető halálokok közé tartozik, és bár a nőket is igen magas százalékban érinti, a férfiak gyakrabban halnak bele. Szívinfarktusnak a szívizom súlyos vérellátási elégtelensége következtében kialakult szívizomelhalást nevezzük. A folyamat lényege, hogy a szívizom szöveteit vérrel ellátó artériák egyike hirtelen elzáródik, amitől a szövet oxigénellátottsága csökken vagy megszűnik. Ezzel szívizomsejtek pusztulnak el.Szívrohama bárkinek lehet, nemtől és kortól függetlenül, de azért vannak olyan tényezők, amelyek egyértelműen növelik a kockázatot. 

Az eddig rendelkezésre álló statisztikák szerint a dohányosok tízszer nagyobb eséllyel kapnak infarktust, a túlsúlyosak pedig ötször veszélyeztetettebbek, mint egészséges súlyú társaik. A magas vérnyomás megháromszorozza a kockázatot, de a stressz is jelentősen növeli a roham kialakulásának esélyét. 
A szívrohamok harmada azonnali halálhoz vezet, de jelentős részük bőven megelőzhető, vagy megállítható lenne, ha a beteg időben kapna segítséget. Az angina a szívroham előjeles státusza. Ilyenkor jól felismerhető tünetek jelentkeznek, de még elég korán ahhoz, hogy a megfelelő orvosi ellátással és a szükséges életmód-változtatásokkal maga a szívroham elkerülhető legyen. Az angina jellegzetes tünetei:

- markoló, szorító érzés a mellkasban
- a fájdalom kiterjedhet a karokra, az állkapocsra
- de pihenésre alábbhagy.

Prosztatarák

 

A prosztatarák a prosztata (más néven: dülmirigy) rosszindulatú megbetegedése. Bármely életkorban előfordulhat, de ötven fölött elérheti a 10 százalékot a halálozási statisztikában, majd a 75. életév után előfordulása megsokszorozódik. 
A prosztata elhelyezkedése miatt nehézkes a vizsgálata, mely leghatékonyabban végbélen keresztüli kitapintással történik. Többek között emiatt idegenkednek a férfiak a vizsgálattól, mellyel azonban sok halálos kimenetelű megbetegedés megelőzhető lenne. A tünetek elég későn jelentkeznek, és elég bizonytalanul megfogalmazhatók, ami tovább csökkenti annak esélyét, hogy időben felfedezzék a betegséget. Tünetei a gyakori vizelési inger, a sperma állagának megváltozása, véres vizelet, illetne nehezen induló, gyenge sugárban távozó vizelet, csontfájdalmak és deréktáji panaszok.

Agyvérzés

 

Az agyvérzés, vagy más néven szélütés, gutaütés az agy vérellátottságában fellépő zavar miatt létrejövő agyi működési zavar. Kialakulása több okra is visszavezethető: oka lehet agyi iszkémia (vérellátási elégtelenség, trombózis arteriális embolizáció), vagy koponyaűri vérzés. Éppen ezért több differenciált diagnózis szükséges ahhoz, hogy jellegét megállapítsák. Az azonban minden esetben azonos, hogy a jellegzetes tünetek megjelenésekor a betegnek azonnali orvosi ellátásra van szüksége. Az idő, akárcsak a szívroham esetében is, igen szűkös, így a stroke gyors felismerése perdöntő a beteg életének szempontjából. 
Érdekes, hogy az esetek nagy részében az agyi érkatasztrófa reggel vagy a délelőtti órákban történik, és az alábbi tüneteket, előjeleket produkálja: látásvesztés, kettős látás, beszédzavar, fejfájás, szédülés, hirtelen fellépő zavartság, valamint eszméletvesztés.

Az agyvérzés bekövetkezte utáni első néhány óra a legfontosabb, ekkor dől el, hogy a beteg túléli-e a katasztrófát, és ha igen, milyen maradandó sérüléseket szenved. Ezért is kell azonnal kórházba szállítani. Az, hogy milyen maradandó tüneteket produkál, jelzi, hogy az agynak mely területe sérült meg. 

www.otvenentul.hu

 

 


<< Vissza a hírekhez